Mitt eget klimatprojekt!

Nu går vi in i vecka 4 på det nya året, och jag ska berätta lite om ett projekt jag håller på med.

Det är nämligen så att jag är en riktig nyårslöfte-tönt som alltid står där på nyårsafton och lovar guld och gröna skogar åt mej själv, helst högt inför andra. Sedan jobbar jag så länge som jag orkar då på att hålla det.

Årets nyårslöfte var att göra mera sådana saker som jag tycker om och känns meningsfulla, och mindre av sådana saker som bara suger. Och, tja, det går väl ganska bra antar jag.

Mitt allra första projekt jag startade var ju ett miljöprojekt, det är nämligen så att varje vecka hela året så ska jag presentera ut en sak som jag förändrar i mitt hem för att göra det lite mera miljövänligt. Det innebär alltså att jag kommer att köra 52 olika saker. Om jag hittar så många.

So, here we go…

 

1. Plastpåsarna i butiken! 

Oftast när jag handlar, tar jag två eller tre plastpåsar. Jag har liksom aldrig tänkt på  dom, eftersom jag ju använder dom till att slänga sopor i senare, så dom försvinner ju. I allafall ur min åsyn. När jag beslutade mej för att ta med tygkasse till butiken i stället, så började jag fundera, vad ska jag då använda till soppåsar?? Svar:de tunnaste man hittar i butiken tydligen, för ju tunnare plastpåse, desto mindre energi tar den vid tillverkning, och desto mindre avfall blir det ju, just eftersom den är tunnare. Att jag sedan hittade en kasse hemma som var tillverkad av 2,3 återvunna pet flaskor var ju en bonus:) den har jag nu med mej överallt, eftersom den går att vika ihop till en jätteliten påskuddgrejj.

2. PET-flaskan. 

Jag är en vaaaansinnigt bubbelvattenälskande Person, dricker det titt som tätt. Mest hela tiden faktiskt. Nu har jag skaffat mej en flaska i borstad stål, som är gjort för att hålla forever! Den har en bred hals, som gör att jag enkelt kan fylla den från diverse soda vatten kranar, jag har en soda streamer, jag är bara dålig på att använda den, så det ska jag göra, inga flera plastflaskor här inte!

1547423665520.jpg

3. Disktrasan

Jag har suttit vid de tillfällen som jag haft tid(ganska sällan) och googlat runt lite, vad är mest miljövänligt egentligen, och hur gör jag för att bli mera miljövänligare, en sak som faktiskt har kommit upp hela tiden, och som jag tänker ta upp i den här nattens inlägg är faktiskt, slit och släng produkter. Alltså sådana saker som man använder en kort stund och sedan bara slänger bort, tänker inte destomer på det, saker som kanske kostar en euro, och bara åker i soporna.

För det som helt logiskt är mest miljövänligt är ju det som håller längst, och som man kan använda igen och igen och igen, och inte behöver köpa nytt.

Så vad jag valde att ta bort ur mitt vecka 3, var faktiskt disktrasan.

Jag är ju lite bekväm av mig, och måste ärligt säga att jag aldrig har kokat en disktrasa i hela mitt liv, eller lagt den i diskmaskinen, eller tvättmaskinen heller för den delen, jag har bara använt dom tills dom har börjat se lite halvtaskiga ut, och sedan slängt bort dom. Men inte mera. För jag har investerat, inte i bara en, utan två disktrasor i lin, från växbo lin.

Jag kan faktiskt starkt rekommendera varje person, som är trött på svampaktiga, hårt färgade, slit och släng disktrasor att investera in en sådan. Den är fin, bra att använda, den är liksom lite hård, så den tar bort smuts bra, och torkar supersnabbt.

Idag tyckte jag att min började se lite halvtaskiga ut, så jag stoppade den i en kastrull med vatten i och kokade den i ca 20 minuter, och as Good as new.

Nu är jag ju lite dålig på att hålla koll på vad saker och ting kostar, men jag tror inte de var så farligt dyra, och planen är ju att de ska hålla lääääänge.

Så. Rekommenderar

IMG_20190121_012207.jpg

Så, det är ungefärligt så långt har jag kommit. Små saker som kan ha stor skillnad. Nu går vi in i vecka 4 och jag jagar runt efter den fjärde saken att ändra på.

Det är väldigt spännande, och jag går verkligen in i detta helt i eld och lågor. Det känns bra att ha ett projekt som känns någonstans, och verkligen får en att vända ut och in på sin livsstil, och framförallt se över sin konsumtion. Det är bra för både miljö och plånbok.

Så. Haka på vetja!!

Mvh. Janna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s