Chilisås-det bästa som finns!!!

Jag är ju lite lätt beroende av chili. Jag älskar det.

Jag brukar säga att jag är resultatet av en mor som älskar vitlök, och en far som äter tabasco på allt😅

Jag har aldrig varit speciellt mycket för milda smaker, både när det gäller matlagning och bak, har jag alltid föredragit kryddor. Men just chilin så är en passion som har vuxit fram med åldern.

Jag minns när jag var liten, och pappa kryddade sin mat med tabasco, jag ville så gärna prova, för pappa gillade ju det. Men det var ju alldeles för starkt.

Sedan när jag blev äldre och i studerande åldern, hade vant in mig med smaken av tabasco, och folk höjde lite på ögonbrynen när de såg mig äta tabasco sås med lite pizza under, då kände jag mig ändå lite speciell. Användandet fortsatte, och det var alltid något jag hade hemma.

När jag väl började odla, så beslutade jag mig naturligtvis att så en chili, köpte typ första bästa jag hittade på butiken, cayenne. Sedan fick jag skickat en påse till mig av frön, som jag ännu idag inte vet namnet på. Som förstaårsodlare, visste jag varken hur man skulle sköta en chiliplanta, inte heller egentligen hur den såg ut. Men det Visade sig att jag hade en sorts naturbegåvning… Eller vad man nu ska kalla det, och upp växte fantastiska växter, som nästan såg ut som träd. Jag blev helt tagen. Otroligt vackra! 😍

Nå, min cayenne fick ju i slutändan pistillröta, men domdär andra fick jag en fantastisk skörd av. Torkade en massa. Och frös resten. Jag plockade över 70 chilin av en planta när jag slutskördade. Och jag var nöjd! Vad jag då inte visste, var att när jag påtade ner domdär fröna, för att testa odla chili, sådde jag också frön till vad som skulle bli mitt största intresse, och likväl ett beroende. Jag var fast.

I dagens läge är jag ägare till frön till ett hundratal sorter, men jag sår dom lite hursomhelst. I maj har jag alltid en vansinnig utrymmesbrist, och chilin är den som tar upp mest yta. Hittills i år har jag sått runt 50 olika sorter, men vissa kom aldrig upp, och vissa dog, så jag har Väl runt 40 kvar. Bland dom finns några riktiga guldklimpar, men det tar jag i något annat inlägg.

Tillbaka till chilisåsen.

Det var först när Jag började odla mängder av chili, som jag började ifrågasätta Tabascons smak. Var det egentligen smaken jag tyckte om? Eller gillade jag bara hettan?? Jag började själv experimentera med det där att göra sås, och det är ju lite knepigt, men vet man vad man gillar så vet man ju också när det blir bra. Det tog flera Försök, innan jag hittade MIN sås, den som jag lägger på allt. Den är såååä gooood😍😍 stark och mustig. 😍😍😍 Sedan dess har inte en tabasco flaska funnits i vår kyl.

Nämn min besvikelse när jag sitter här i januari, kommer fram till, att de flera liter sås jag gjorde i höstas nu är slut. Så nästa År får jag göra flera.

Tills dess får jag lov att länsa frysen.

För just i frysen har jag all sån chili som jag inte hade användning för just då när jag skulle till att skörda. Jag har flera påsar där jag har slängt med alla möjliga sorter, och så tror jag bestämt att jag har en påse med bara black naga.

Det är så enkelt att få till en riktigt bra chilisås, och det som är såå häftigt är hur mycket dom varierar i smak beroende på vilken sorts chili man använder. Och det bästa är ju att man själv kan bestämma styrkan.

Jag gillar min så stark som möjligt, och lite sötsur. 😍😍

I allafall är dom närmsta två veckornas middagar luncher och frukostar räddade😂😂

Jepp. Jag kryddar till allt med min chilisås🤠

Tack och hej😘

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s