Syltlök, rödlök, jättelök och purjo. Och schalotten förståss.

Jag är alltid attans trött på måndag morgon. Och energin nivån ligger alltid på – 10 typ. Det är då det är läge för många Kaffekoppar och lite påtas med växterna på mogonen, medan barnen ser lite tv.

Att så frön ger mig energi.

Lite till och från i helgen har jag sått några frön här och där. Mestadels lök, men även några sellerifrön åkte med av bara farten.

Jag är ju ytterst skeptisk till sättlök, och ifrågasätter ju verkligen lönsamheten i det. Visst, inte behöver ju lönsamheten vara total i allt som man planterar, men, en lökpåse i butiken kostar ca en euro för ett kilo, en påse sättlök på 500 gram kostar ca 3 euro. Visst, nog får man ju flere kilo lök, men då måste man plantera, och man måste vattna och rensa. Det är mycket jobb för liten lönsamhet. Så, jag har en evig dröm om att dra upp egen lök från frö. ”hur länge tar det från ett frö att bli en lök” var det någon som frågade. Svar:ingen aning! Min löksådd har alltid dött innan jag har kommit så långt. Det är just därför det ännu bara är en dröm. Men som dom brukar säga, skam den som ger sig!

Purjolöken har också kommit i jorden, den dog i fjol, men året före fick jag en riktigt fin skörd som jag drog upp alldeles för tidigt, utan den blekaste aning att purjon kan stå i landet hur länge som helst nästan. Men, jag har höga förhoppningar i år, och har ju lärt mej en del i fjol om allt.

Men i år har jag nog en bra feeling när det kommer till löksådden, jag känner att i år är ett riktigt lökår😂😂

Sorterna jag planterar är en syltlök som heter barletta(älskar det namnet av Någon anledning)

En jättelök som heter ailsa craig. Vet inte vad jag tror om lagringsegenskaperna på en sådan, men det gäller ju att få sådden att överleva innan jag börjar tänka på det.

Purjon heter musselburgh, och den fick jag som sagt fin skörd av för två år sedan och hoppas på det igen i år.

Sedan har jag två olika röd lök, en long red florence, som är en s.k torpedlök, vilket jag antar har med formen att göra, den är avlång på bilden på fröpåsen. Den andra är en helt vanlig röd lök som heter red brunswick, båda dessa är helt nya sorter, jag har varken sått frön eller misslyckats Med Dem förut heller.

Sist men inte Minst (egentligen näst minst) så lag jag en schalottenlök, zebrune, vilken också är helt obekant för mig.

Jag är nöjd bara jag får en par lökar per sådd, får jag många Är jag supernöjd😂😎

Jag sa åt gubben att sedan när jag pipar om att jag inte vet Vilken lök som är vilken sort, så ska ha sej åt mej att jag ska skyll mej själv när jag sår dom på dethär viset😂 har man platsbrist så har man😂

Ailsa craig har redan börjat pluppa upp sakta och försiktigt.

Nu ska jag fortsätta Dagen med Att Pyssla på här hemma med olika saker, och hitta 5:e saken denna år som kommer att göra susen för klimatet.

Tack och hej!

Jag återkommer. 😘

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s