En dag närmare våren.

Just nu känns våren så attans långt borta, min platsbrist inomhus blir bara större och större, och jag skulle behöva flytta ut några plantor snart. Jag fick ju dock en idehär en dag, om att jag skulle rada ut styrox på golvet i lilla växthuset, flytta in en värmeblåsare och värm upp det, så dom största plantorna skulle få flytta ut. Det skulle nog absolut vara smidigaste, för där skulle dom ju också få alldeles tillräckligt med ljus. Men jag måste hur som helst vänta med allt detta tills de värsta frostnätterna är över trots allt. Dessutom måste jag ju städa ur det riktigt ordentligt, för jag hade ju spinnkvalster överallt i växthuset i fjol.

Nu börjar jag ju så kryddor och örter, och som vanligt, när jag börjar peta ner frön, så  flyger några chilifrön ner också. Det gör det ju alltid.

Jag har ju en dröm att få vår gård helt självförsörjande, vilket också innebär att jag så småningom måste börja ta egna frön. Men det tror jag får bli nästa års projekt. Så tills det får jag köpa frön, som nu då råkar vara något av det roligaste jag vet.

Men hur som helst.

När det kommer till örter och kryddor, så är jag nog, ganska basic. Jag älskar ju kryddor i maten, och både jag och min dotter älskar dill med potatismos, så att…mycket dill odlar jag i år. Men i år kommer det nog också en hel del nykomlingar. Varje år odlar jag ju basilika, timjan, oregano, rosmarin och salvia. Ifjol odlade jag också Stevia.

Basilika tycker ju jag är fantastiskt, det finns ju liksom så många olika sorter, och jag kan inte ens skryta med att jag har testat många, men det  är på gång. Ifjol odlade jag helt vanlig basilika, aroma F1, och en lila variant på den, som visserligen var riktigt vacker, men inte smakade vidare tyckte jag. Så i år, förutom Aroma F1, ska jag prova genovese, thaibasilika och anisbasilika. Hoppas alla är lika goda.

Nykomlingarna i år blir nog, fänkål, kummin, johannesört, japansk soda ört, anis, mejram, och isop. Jag vet inte ens vad isop är, men jag tyckte den såg fin ut, och jag har ju ett öppet sinne för allt såntdär, så jag bara kör på. Libbsticka har jag också frön till, det vet jag inte heller va där faktiskt.

Det kanske verkar som att jag är lite knäpp, när jag odlar en massa saker som jag faktiskt inte vet vad är, men jag tycker det är spännande, och det värsta som kan ske är ju att man inte tycker om det, eller nej, det västa som kan ske är att det både smakar skit och luktar lika illa som koriandern gjorde, efter att ha odlat koriander första året svor jag på att aldrig göra det igen, det luktade så attans skit, men såhär i  efterhand har jag ändå börjat fundera ifall jag inte ska sätta en liten avlägsen bänk någonstans med koriander, eftersom det lär faktiskt vara mycket omtyckt av pollinerare. Men jissus ändå vad det luktar äckligt.

Det känns lite som att odlingen står stilla just nu, jag kan inte så mycket än att peta ner några frön om dagen, spara på utrymmet så mycket som möjligt och vänta på våren. Men nog är det roligt att odla, även om långväntan kan bli väääääääääldans lång, så nog är det ändå det bästa som finns!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s