Odlingssäsongens godsaker.

Idag har jag inte alls hunnit ut i trädgården, inte hunnit plantera något hemma heller, skulle bra kunna göra det nu, men motivationen haltar lite efter en lång arbetsdag.

Sånahär dagar brukar jag bara tänka ”det kommer en dag i morgon också”.

Dessutom måste man vila mellan varven, det är det som gör att trädgårdsarbete och plantering är roligt, blir det för mycket press och alldeles för många måsten, då är det inte roligt längre.

Igår skrev jag ju att jag i ett senare skede skulle ta upp hur odlingen har gått i år, och tja, det har gått bra.

Jag har inte hunnit vara i trädgården ens i närheten så mycket som jag skulle vilja, och där i mitten av säsongen gav jag nog upp hoppet om det mesta, men det gjorde också, att den skörd jag fick, blev så otrolig. Jag blev så glad för varje rödbeta, fänkål och knippe örter.

Vad gör jag nu då med min skörd??

Det jag har störst problem med att få något gjort av är faktiskt squash. Jag petade ner frön lite här och där i våras, och skörd av alla fick jag, och mycket. Jag har gjort ”snålröra” , rivit och frusit in, ätit och t.o.m gjort en falsk ostkaka, men har ännu ganska mycket kvar, och dom ligger i rumstemperatur på min kökssoffa, ”kollar lagringsdugligheten” brukar jag säga att jag gör när dom lämnar att ligga där.

 

Då har jag dessutom gett bort en hel del. Så det är en skörd jag verkligen är tacksam för. Musselsquashen har jag dock inte kommit mej för att smaka ännu, men det ska jag göra i morgon.

Vitlöken är ju då en skörd som jag inte riktigt vet vad jag ska säga om. Jag är glad att jag alls fick något, men jag vet att jag fick väldigt lite. P.g.a vad som hände i fjol, när dom började ruttna en stund efter det att jag hade dragit upp dem, så garderade jag mig i år och frös en del direkt, går snabbt att tina upp, och behåller sin goda smak, dock blir dom ju lite vattniga efter frysen. MEN. i år har jag ju också gjort min allra första vitlöksfläta.

IMG_0093

Kanske inte världens finaste, men jag blir lite barnsligt lycklig varje gång jag ser på den, för inte nog med att jag inte ens blev förbannad när jag höll på och flätade, så håller vitlöken ännu god kvalitet, och den ruttnar inte alls.

Chilin sedan då förståss. Den äter jag upp. kokar sås på. Och ifall min motivation och inspiration försvinner, så torkar jag den. Sedan kan ju motivationen till att dela dom och lägg dom i torken också vara försvunnen, men det har jag ju förståss världens bästa lösning till …TADAAAA

IMG_0092

Sy med en sytråd genom dem och låt dom lufttorka. Perfekt för latmaskar som jag, och dessutom en häftig inredningsdetalj 😀

IMG_0098IMG_0099IMG_0100

Vissa örten låter jag också lyfttorka, och min vanliga lök ligger i en skål på vårt köksbord.

Att torka grejer är ju lite av en hobby jag har. Ett väldigt bra vis att bevara kryddor och örter på .

I morgon så står lite omplantering på schemat, samt att jag tänkte skörda min purjolök och börja förbereda inför årets vintesådder som jag hade tänkt försöka mej på i år. Allt för att effektivisera och för att underlätta vårens jobb.

Hejs svejs!!

// Janna

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s