Vitlök! Massor med vitlök!

Jag älskar vitlök. Jag brukar skämtsamt säga att jag aldrig är sjuk för att min kost till 90% består av chili och vitlök.

Vanligtvis ”sår” jag vitlöken sista oktober, men i år blev det några dagar tidigare, för dom har lovat kallare väder nu.

När man ” sår” vitlök, petar man ner klyftor i jorden på hösten, och på våren börjar det växa, sedan skördar man när blasten gulnat. Ganska enkelt egentligen.

I år satte jag vitlöken i min stora pallkrage, som alla påstod var var för stor för att vara hanterbar, men som jagälskar. En stor pallkrage som är 5×2 meter och en meter hög. Fylld med hästskit, bokachi och matjord. Och nu även med organiskt material.

I fjol var jag ju skitmissnöjd med utsädet, men i år var jag så nöjd att jag nästan trallade medan jag satte den😎

Jag satte den dessutom mycket tätare än jag brukar, och raderna märkte jag upp med gräsklipp mellan, gräsklippet var nästan som modellera efter att det legat och ruttnat en stund😂

Sedan innan snön faller kommer jag att täcka över allt med halm, som jag sedan räfsar bort till våren.

Det finns säkert nån riktlinje om var vitlök helst växer, men jag tror inte det är så stor skillnad på jordkvalite faktiskt, huvudsaken är att dom får ordentligt med gödsel och att man håller det ogräsfritt. Dom gillar verkligen inte ogräs. Men, vem gör nå det.

Jag täckodlar min vitlök, eller egentligen täckodlar jag ju allt….förutom ärtorna. Och det har funkat bra för mig.

Hemodlad vitlök är något jag rekommenderar åt ALLA vitlöksälskare. Den smakar så mycket mera. Dock rekommenderar jag att man river den, inte pressar, för jag tycker att pressad hemodlad vitlök får en något besk smak, medan hemodlad riven eller finhackad vitlök smakar ljuvligt😍😍

Vitlök har ju även en del hälsoeffekter sägs det. T. Ex. Så är den antiinflammatorisk, den lindrar förkylningssymptom, den sägs normalisera blodfetter och blodtryck, den sägs kunna förbättra oren hud och boosta immunförsvaret.

Men det viktigaste av allt. Vitlök skyddar dej mot vampyrer👹…. Och så är det gött🤗

Och så är det en fin inredningsdetalj. Här ovan ser ni en vitlöksfläta jag gjorde när jag skördade i år.

Jepp. Tack och jejj😘

//Janna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s