Nu slutar jag så chili för säsongen.

Det är ett ganska lätt misstag man gör när det kommer till mig, man ser min fb, ser min instagram (jannamyllyaho)..så tänker man, ” dendär tjejjen, hon odlar bara chili”.

NEJ nej säger jag då! det gör jag absolut inte. Visst, chili hör till min största passion att odla, jag älskar plantornas mångfald, både i utseende och smak, chili är spännande att odla, och ganska krävande! så det är en hobby jag har. Men , i min trädgård odlar jag mycket mer, och nu blir detta fjärde året med egen trädgård, och jag jobbar konstant på att utveckla den, och få mera utrymme att odla saker jag tycker om.

Jag ska börja med lite bakgrund i allt detta, jag vet inte om jag kanske upprepar mig nu, men jag är en dam med väldigt kort minne, så ursäkta om ni måste höra detta en gång till.

För fem och ett halvt år sedan ungefär, fick jag veta att jag var gravid. Det kom ganska oväntat, och jag som hade ett minst sagt hektiskt liv, sena utekvällar,

heltids skiftesjobb, fick lite panik. Jag ägde en lägenhet i Jakobstad, där vi bodde, vi hade en fin inglasad balkong och ja, inte mer än det.Under min graviditet, blev jag väldigt lätt uttråkad, jag började köpa chiliplantor från butiken, försökte desperat att driva upp basilika, men ingenting blev till något, jag lyckades alltid få allt att dö bort, jag insåg, att gröna fingrar hade jag inte. Absolut inte. Jag lag min odlingskarriär på hyllan.

När min son var runt fem månader, fick jag reda på att han skulle bli storebror, väldigt chockade blev vi, men också väldigt glada. Vi skulle få en Dotter. Då insåg vi ganska snabbt att vår boende situation inte var hållbar, vi bodde på tredje våningen, utan hiss, jag hade redan svårt att bära upp både son och vagn och ifall man hade varit och handlat var det omöjligt att få upp allt. Vi måste flytta .

Det var då mina rötter spelade roll.

Vi började kolla runt på hus, började söka oss ut till landsbygden, men hur jag än vände och vred på alla dessa möjligheter, var det min inre röst som viskade, att jag behövde flytta hem. Jag har alltid älskat Löjlaxbackan, där jag bor idag, och inget kändes liksom lika bra, jag behövde få komma till ett ställe där jag känner mig trygg, och där jag vet att mina barn kan växa upp tryggt, så vi byggde oss ett hus här och hit flyttade vi.

Redan första året, jag minns att min dotter var jätte liten, min syster ringde och frågade om jag hänger med på en föreläsning i stjärnhallen som Sara Bäckmo hade. Jag hade aldrig hört namnet förut, men visst, why not.( Jag har dessutom alltid haft små problem med att säga nej till min syster! )Där satt jag då, och blev helt trollbunden av vad hon berättade. Trots att jag hela tiden satt och kände att mina bröst kommer att läcka mjölk vilken sekund som helst, och det hjälpte inte precis med gråtande barn i bakgrunden och en Sara som pratade om att pumpa mjölk under sina resor.

Men det gick bra, och inspirerad blev jag, och det var då jag blev helt såld på att odla, och sedan dess har mitt intresse bara växt! Så till alla er som tror att jag bara odlar chili, här är en lista på vad jag kommer att odla i år!

-tomater (har ca 14 olika sorter, men kommer nog att begränsa det till kanske 5)

 • physalis, eller kapkrusbär, eller ananaskörsbär.
 • rosmarin
 • kryddsalvia
 • bondbönor(älskar)
 • sockerärt (ingrids favorit)
 • dill
 • majs (lyckas aldrig, men försöker varje år)
 • majrova (vet inte ens hur en sådan smakar faktiskt)
 • rädisa
 • gurka
 • tobak(kanske, har inte bestämt mej än, men nog blev det gott snus!)
 • okra (det odlar jag mest för att det känns speciellt)
 • mangold
 • kummin
 • citronmeliss
 • korander (jag hatar doften, men pollinerare älskar den)
 • ostindiskt citrongräs
 • svartrot
 • squash
 • pumpa
 • kålrot
 • basilika
 • rödkål
 • broccolo
 • kålrabbi
 • kailaan
 • vete
 • korn
 • morot
 • palsternacka
 • rödbeta
 • piplök
 • spetskål
 • brysselkål
 • broccoli
 • salladskål
 • grönkål
 • palmkål
 • mangomelon
 • cantaloupemelon
 • vattenmelon
 • tomatillo
 • gräslök(både kinesisk och vanlig)’
 • purjolök
 • savoykål
 • aubergine
 • lagerblad(om jag någonsin får dom att gro)
 • sparrissallat
 • selleri
 • fänkål
 • humle
 • bladmynta
 • isop
 • mejram
 • oregano
 • timjan
 • wasabiruccola
 • stevia
 • bindsallat
 • pepparmynta
 • salladslök
 • kikärt
 • spenat
 • lök från frö
 • rödlök från frö
 • schalottenlök från frö
 • syltlök från frö
 • gul rödbeta
 • minimajs
 • rotpersilja
 • japansk sodaört
 • japansk senapsört
 • kiwi
 • kiwano
 • ekbladssallat
 • plocksallat
 • isbergssallat
 • vitkål
 • cikoriasallat
 • pak choi
 • persilja
 • tatsoi
 • malört
 • dansk körvel
 • spiskummin
 • laritsrot
 • libbsticka
 • johannesört
 • ruccola
 • rättika
 • vintersallat
 • vinterportulak
 • huvudsallat
 • vattenkrasse

Allt detta, plus då vitlök och potatis har jag att experimentera med i år, och det låter väl skoj?? jag säger inte att jag kommer att regera skiten ur att odla allt, jag säger bara, att förutom att vara en chiliqueen, så är jag ganska mångsidig 🙂 och jag funderade verkligen nu i årsskiftet på att lägga ner min blogg, men jag ångrade mig! I stället tänker jag verkligen satsa, och verkligen försöka att täcka så många som möjligt av dessa, för inte bara för dem (den) som läser detta, utom också för mig själv, för jag är så sjukt stolt över allt som jag gör och kämpar med!!

Så från mej som odlare till all er odlare! ETT RIKTIGT LYCKAT ODLINGSÅR!!

Hej och hå! Puss och hej!

2 reaktioner till “Nu slutar jag så chili för säsongen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s